
Малки и големи любителите на зеленината се учиха как да си засядат босилек или семенца от теменужки, черен кейл, розово цвекло, червени салати, копър. Това се случи на работилницата за пресаждане на зеленчуци, цветя и билки на Лесотехническия университет, която беше част заниманията по време на инициативата „Голямата маса“ на столичния район „Оборище“, чийто акцент бяха градските дворове.
„Основната идея беше да покажем както на най-малките, така и на най-големите как да си засеят семенца, как да си пресадят растение, да им обясним как да се грижат за него, както и как големите дворове на кооперациите и блоковете да се превърнат в малки вкусни градинки“, споделя пред „Аз-буки“ асистент Гергана Младенова от Агрономическия факултет към Лесотехническия университет.
Тя допълва, че участват по покана на организаторите на „Голямата маса“.
През работилницата минават не малко деца, които задават и редица любопитни въпроси.
„А мога ли да очаквам да ми се роди доматче от босилека?“, пита едно от тях. А асистент Младенова любезно обяснява, че това няма как да се случи и доматчетата раждат доматчета, а босилекът е за песто. „Може ли да го оставя на баба да го гледа?“, пита друго от децата.
А представителите на Лесотехническия университет обясняват, че то трябва само да се грижи за растението, което е засяло.
По думите на ас. Младенова голяма част от децата не знаят по какъв начин се отглеждат различните зеленчуци, цветя и билки. За да променят това, се включват в събитието.
Тя преподава „Зеленчукопроизводство“ и от тази година със студентите отглежда растения. Имат разсад предимно за зеленчукови култури. За събитието предлагат люти чушки, чери домати, салатки, корнишони, няколко сорта босилек, мащерка, листно цвекло.
В оранжерията в двора на Лесотехническия университет отглежда още билки, подправки и зеленчуци, както и микрорастения
– умалената версия на зеленчуците.
„Микрорастенията стават много бързо и се твърди, че са от четири до четиридесет пъти по-полезни например от голяма глава зеле“, обяснява ас. Младенова.
Идеята за това интензивно производство на растения е модерна, нова и интересна за хората, които ги опитват. „Голямата зелка има определен вкус, като малкият кълн котиледони, който се предлага за консумация, има абсолютно същия вкус. В същото време не е необходимо да изядем голямо количество, за да си набавим необходимите хранителни вещества“, разяснява представителят на Агрономическия факултет към ЛТУ.
Така с бебенцата на малката зелка си набавяме достатъчно хранителни вещества. Идеята е по този начин бързо и лесно да се регулира телесното тегло, както и да се храним здравословно „Микрорастенията влизат във различни гурме ястия. Който иска, може да си ги отглежда на прозореца. Разпространили сме идеята сред нашите студенти и те са доста запалени. Някои вече сами си отглеждат макрорастения и се хвалят, че имат салатки, цвекло“, посочва ас. Младенова.

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg