"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
Няма резултати
Вижте всички резултати
Home Новини Новини 2025 Брой 11, 20-26.03.2025 г.

Амбицията да създадеш учебен ресторант

Учениците от ПГ „Алеко Константинов“ в Мездра са търсени от работодателите в региона

Зина Соколова от Zina Sokolova
24-03-2025
in Брой 11, 20-26.03.2025 г.
A A
Снимки ПГ „Алеко Константинов“ – Мездра

Гимназистите от Професионалната гимназия „Алеко Константинов“ в Мездра демонстрираха висок професионализъм в представянето на подготовка и организация на кетърингово събитие по време на срещата на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и директори на образователните институции в община Мездра. Събитието е част от откриването на новия STEM център в ПГ „Васил Левски“ в града.

„Учениците доказаха с усмивки и внимание към детайла, че са подготвени за реалната работна среда.“ Това е категоричното мнение на педагогическия екип на ПГ „Алеко Константинов“, публикувано на фейсбук страницата на училището.

От 2010 г. насам в Професионалната гимназия „Алеко Константинов“ в Мездра гимназистите овладяват две професии „Ресторантьор“ и „Готвач“.

В момента тук се обучават 140 ученици. В училището за първи път на територията на община Мездра е въведена дуална форма на обучение. Учебното заведение има сключен договор с „Хаят Риджънси Правец Ризорт“, където учениците от дуална форма провеждат практиката си в реална работна среда. През изминалата година част от тях работят и в „Хаят Риджънси София“.

„Производствената практика се провежда изцяло на реално работно място, а не в учебни работилници, което е честа практика в други училища. Избегнали сме това“, подчертава директорът на гимназията инж. Христинка Минова.

Имат договор и с 4-звездния х-л „Астория“ на „Златни пясъци“ във Варна. От две години възпитаници на гимназията провеждат своята практика там. За тази година също имат запитване от хотела.

Имат много добро партньорство с „Тера Тур Риджънси“ ЕООД, от които имат заявка за дуална форма на обучение по професия „Ресторантьор“ за учебната 2025/2026 година. „Работодателите осигуряват на учениците транспорт, място за настаняване, работно облекло. Учениците, които в момента се обучават в дуална форма, провеждат практическото обучение в реална работна среда от четвъртък до събота, но почиват в понеделник. Така е спазено изискването да има два последователни почивни дни“, казва директорката.

Друга работещ модел в училището е привличането на хора от бизнеса, които преподават и изграждат на практика професионални умения.

Съвместяването на теорията с практиката в учебно време влияе изключително мотивиращо на учениците, разширява контактите с бизнеса и позволява прилагането на всички съвременни стандарти в тази сфера.

„Модернизираме учебната база, мечтаем и за учебен ресторант – имаме уверение от общината, че биха ни помогнали – казва инж. Минова. – Моето желание и надежда са, че ще успеем, защото като ръководител имам ясна визия за това, което искам. Има хора от бизнеса, които също приветстват идеята, и съм сигурна, че начинанието може да се разгърне и да бъдем от полза както за учениците, така и за обществеността. Цените, които ще предлага един учебен ресторант, ще бъдат различни от цените на всеки друг ресторант.“

За учебния ресторант е необходимо да се придобие помещение в друга сграда, за което ще съдейства Общината. В него ще има главен готвач и помощник-готвач. Практическата работа в ресторанта ще дава възможност на учениците да получават знания и умения в реална работна среда и всеки ден да приготвят различни варианти на тристепенно меню. А това ще бъде изключително полезно за бъдещите готвачи.

Инж. Минова е категорична, че силата им е в професионалното образование. Преди две години е ремонтирана площадката за спорт в училищния двор. Тя обаче може да се използва само когато времето е подходящо. При лоши метеорологични условия заниманията по физическо се водят в класна стая, пригодена за спортна зала, тъй като няма изграден физкултурен салон. Тя е оборудвана с тенис маса и различни игри, като шах, има и шведски стени, лежанки.

Педагогическият екип работи по много национални програми, както и по различни международни проекти. Миналата година 20 ученици провеждат 14-дневна практика в турския курорт Анталия. Извънкласните дейности включват занимания в клуб „Креативна кухня“, в клуб „Модерно ресторантьорство“. Най-новият клуб по интереси е т.нар. „Сладкотворилничка“. Заниманията в него се водят от професионалист в бранша, който идва и обучава учениците в приготвянето на сладкарски изделия.

„Наскоро намерих на бюрото си парче торта – казва директорът. – Децата консумират всичко, което приготвят в училище. Много им е забавно, особено на малките – харесва им да правят сладкиши и след това да ги хапват. Това е част от практическото им обучение.“

Инж. Христинка Минова, директор на гимназията

Педагогическият екип може да се похвали и с други постижения на ученици от гимназията, които печелят много първи места в различни национални конкурси. Традиционно участват и в националния проект „Посланици на здравето“, където неизменно заемат призови места.

Работи се активно и за здравното и гражданското образование, както и за екологичното възпитание.

По кампанията на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда миналата година гимназията печели и реализира проект за облагородяване двора на училището – поставят пейки, масички за шах и тенис маса на открито. Обособява се и малка градина с билки.

По инициатива на Регионалното управление на образованието – Враца, се организират различни състезания между двете професионални гимназии в града. Те провокират учениците да излязат от зоната си на комфорт, да се стараят, да се стремят да бъдат победители. Подобни състезания амбицират.

Традиция в гимназията е да се отбелязва Световният ден на готвача – 20 октомври. Всяка година се търсят и осъществяват различни атрактивни и нестандартни начини за отбелязването му като професионален празник.

За 12-а поредна година в ПГ „Алеко Константинов“ по повод годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски се провежда и надпреварата „Лъвски скок“. За първи път тази година вземат участие и ученици от СУ „Иван Вазов“ и ПГ „Васил Левски“.

На държавните зрелостни изпити учениците се представят добре, особено на изпита за придобиване на професионална квалификация. Въпреки политиката на МОН професионалното образование да става приоритет, основно предизвикателство пред педагогическия екип остават държавният план-прием и пълняемостта на паралелките. Това е повсеместен проблем, най-вече в по-малките градове. В тях освен демографската криза предизвикателство остават непроменените стандарти за минималния брой ученици в паралелка, въпреки че по-малкият брой ученици позволява по-качествено професионално образование.

Инж. Минова отбелязва, че в последните години в системата влизат медиатори. По думите ѝ, това допринася за намаляване броя на отпадналите ученици, за подобряване на връзката между родители и училище. А това е една от най-важните задачи пред педагогическия екип в гимназията.

„Възпитаниците ни се чувстват добре като част от семейството на алековци Имаме медиатор, който прави много, за да помогне на учениците. Чрез него имаме постоянна връзка с родителите и съответно информация за всяко дете. Учениците са малко и работим поотделно с тях. Познавам всички 140 деца, както и техните семейства. Имаме изключително много дейности с участие на родители – работилници, чествания на празници, тренинги. Това създава усещане за общност. И учениците се чувстват много добре като част от семейството на алековци. Това е важно, тъй като имаме ученици от рискови семейства. Но полагаме всички усилия и децата, и родителите да разберат, че най-важното в живота е да получат образование, което ще им даде възможност да се реализират професионално и пълноценно в живота.“

Your Image Description

Свързани статии:

Промяната е тук и сега: ПГ „Васил Левски“ в Мездра е с почти двойно повече ученици „Не“ на синия екран, „Да“ на здравето и спорта Бургаското Механо празнува столетие Как Пощите се грижат за писмата и пратките

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags кулинарни изкустваМездраПрофесионалната гимназия „Алеко Константинов“професионални уменияРегиониресторантьорствоучебен ресторант

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
shareTweet
Previous article

Да научиш урока си във фирмата

Next article

София търси половин милиард лева за ясли и детски градини

Next article
Домакините от Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен спечелиха Десетото международно състезание „Млад дървосекач“

София търси половин милиард лева за ясли и детски градини

Ученици от Тетевен спечелиха международното състезание „Млад дървосекач“

Ученици от Тетевен спечелиха международното състезание "Млад дървосекач"

Все повече третокласници и четвъртокласници участват в Националното състезание по компютърно моделиране на Министерството на образованието и науката

Все повече деца участват в Националното състезание по компютърно моделиране

Последни публикации

  • Сп. „Чуждоезиково обучение“, книжка 1/2025, година XLXII
  • Годишно съдържание сп. „Чуждоезиково обучение“, том 51 (2024 г.)
  • Сп. „Чуждоезиково обучение“, книжка 6/2024, година XLXI
  • Сп. „Чуждоезиково обучение“, книжка 5/2024, година XLXI
  • Foreign Language Teaching, Number 4/2024, Volume 51
  • Foreign Language Teaching, Number 3/2024, Volume 51
  • Foreign Language Teaching, Number 2/2024, Volume 51
  • Foreign Language Teaching, Number 1/2024, Volume 51
  • Годишно съдържание сп. „Чуждоезиково обучение“, том 50 (2023 г.)
  • Сп. „Чуждоезиково обучение“, книжка 6/2023, година XLX
  • Foreign Language Teaching, Number 5/2023, Volume 50
  • Foreign Language Teaching, Number 4/2023, Volume 50
  • Foreign Language Teaching, Number 3/2023, Volume 50
  • Foreign Language Teaching, Number 2/2023, Volume 50
  • Foreign Language Teaching, Number 1/2023, Volume 50
  • Annual contents of Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching Vol.49 \2022
  • Foreign Language Teaching, Number 6/2022, Volume 49
  • Foreign Language Teaching, Number 5/2022, Volume 49
  • Foreign Language Teaching, Number 4/2022, Volume 49
  • Foreign Language Teaching, Number 3/2022, Volume 49
  • Foreign Language Teaching, Number 2/2022, Volume 49
  • Foreign Language Teaching, Number 1/2022, Volume 49

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Home
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Submit your manuscript
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"