Шеф Манчев награди победителите, които се състезаваха в шест туристически професии
Националното състезание по професии, свързани с подготовката на кадри за туризма, се проведе за 14-и път в „Интер Експо Център“ в София. 97 ученици от 34 професионални гимназии участваха в шест национални състезания: „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор-сомелиер“, „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад хотелиер“ и „Най-добър млад аниматор“. Националното състезание по професии се организира от Министерството на образованието и науката. Партньори на надпреварата са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската асоциация на барманите, Българската туристическа камара и други.
Всяка година след проведени регионални състезания по професии се излъчват най-добрите шест в категория, които придобиват право за участие в националното състезание. В него сили мерят 18 отбора.
В тях влизат ученици от ХІ и ХІІ клас, обучаващи се по професии от професионалните направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“.
Както в. „Аз-буки“ писа, тази година регионалните надпревари се проведоха в Русе, Кърджали и Враца през април. Заради пандемията състезанието не се проведе през 2020-а, а тази година броят на участниците беше по-скромен. Въпреки това националното състезание протече оспорвано.
Уменията на състезателите се оценяваха от компетентно жури с различен състав за всяка една от професиите. В категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“ то се оглавяваше от Ради Стамболов – вицепрезидент на Европейската кулинарна организация за България; в категорията „Най-добър млад готвач“ – от Ивайло Димитров, зам.-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи; в категорията „Най-добър млад сервитьор“ – от Михаил Марковски, председател на Асоциацията на сомелиерите в България; в категорията „Най-добър млад барман“ – от Васил Колев, член на Българската асоциация на барманите; в категорията „Най-добър млад хотелиер“ – от Бранимир Иванов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация; и в категорията „Най-добър млад аниматор“ – от Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.
Участниците в състезанието по хлебарство и сладкарство трябваше да приготвят трицветен хляб, оцветен с натурални продукти – спанак, червено цвекло и моркови, и десерт – тарт от ронливо маслено тесто, лимонов кърд и меренг.
Готвачите пък имаха на разположение по 2 часа, през които трябваше да приготвят двустепенно меню – предястие и основно ястие, с продукти от „черна кутия“, с основен продукт за предястието – пъстърва, а за основното ястие – свинско месо.
Бъдещите сервитьори имаха за задача да подредят маса за двама и да сервират менюто на готвача. Друг основен компонент в тяхната работата беше да декантират отлежало вино, което е избрано за съчетание с основното ястие.
В категорията „Най-добър млад барман“ надпреварата протече в два рунда. В първия трябваше да приготвят класически коктейл за време – например дайкири, а във втория – коктейл по избор.
В две части протече и състезанието за хотелиерите. В първата участниците посрещаха, регистрираха, настаняваха и предлагаха допълнителни услуги на гостите в хотела. Във втората част трябваше да решават различни казуси.
В категорията „Най-добър млад аниматор“ отборите трябваше да представят различни шоу програми, спектакли, танци и т.н. с участието на публиката.
Националното състезание по професии е и част от Националната кулинарна купа България, която се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи. Победителите получиха наградите си от шеф Иван Манчев.
Победителите
Кулинарната надпревара бе оспорвана, но като във всяко състезание, макар и трудно, бяха излъчени най-добрите. Станимира Митева – ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“, в Сливен е победител в състезанието „Най-добър млад хлебар-сладкар“. „Най-добър млад готвач“ е Андония-Филумена Цървенкова – Софийската професионална гимназия по туризъм. Първа награда в състезанието „Най-добър млад сервитьор-сомелиер“ спечели Мария Свиревска – СУ „Васил Левски“, в Троян. Станислав Соколов – Софийската професионална гимназия по туризъм, е първи в състезанието „Най-добър млад барман“. За „Най-добър млад хотелиер“ бе избрана Десислава Цветкова – ПГ по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“, в Свиленград.
Отборът на ПГТ „Иван П. Павлов“ в Русе печели първо място в състезанието „Най-добър млад аниматор“. В него участват Цветина Костадинова, Ивона Билчева, Мирана Трифонова, Божана Монева, Жанета Драшкова и Павел Стелиянов.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg